Skip to content

Tekalna steza ali sobno kolo?

Vse bolj se zavedamo dejstva, kako pomembna je vsakodnevna vadba. Četudi nimate časa zahajati v fitnes centre, si lahko doma ustvarite večji ali manjši kotiček za dovolj učinkovito vadbo. Vsekakor pa boste za to potrebovali vsaj eno napravo. Tekalna steza in sobno kolo sta v tem hipu zagotovo najbolj priljubljeni in zaželeni fitnes napravi, in to predvsem na domu, kjer trenirate bolj varno, sploh v času epidemije.

Težava pa se pojavi, ko ugotovimo, da je za nas primerna tako tekalna steza kot sobno kolo. Posledično pogosto ne vemo, katero napravo izbrati. Predstavili vam bomo obe napravi, obenem pa omenili še nekaj naprav, ki bi bile prav tako izjemno dobrodošle v vašem domu.

Z vadbo na sobnem kolesu lahko pokurite tudi do 1000 kalorij na uro

Sobno kolo ali tekalna steza? Pojdimo lepo po vrsti. Najprej je na vrsti sobno kolo. Z njegovo pomočjo lahko učinkovito učvrstite mišice na nogi. Na uro pa s sobnim kolesom lahko pokurite v povprečju med 500 in 1000 kalorijami. Posledično je takšna vadba ena od najboljših in najučinkovitejših za kurjenje kalorij. A samo v primeru, če sobno kolo uporabljate pravilno. Nastaviti si boste morali ustrezno visok upor. Z njim boste lahko stimulirali prav vse mišice na nogah.

Sicer pa vam redna in dosledna vadba na sobnem kolesu prinaša še druge izjemne prednosti. Vadba je ustrezna za vsakogar, ker se nanj samo preprosto usedete in kolesarite. Za to niti ni potrebna velika kondicija. Vadba je izjemno prijazna za sklepe in zanjo ne potrebujete veliko prostora. Posledično je sobno kolo dobrodošla izbira za vse, ki živijo v nekoliko manjšem stanovanju. Sicer pa je sobno kolo odličen pripomoček tudi v primeru, če se soočate z bolečinami v kolenih. Pomaga vam namreč učinkovito okrepiti kolena.

Z vadbo na tekalni stezi lahko pokurite do 1200 kalorij na uro

S tekom na stezi pa lahko v povprečju na uro pokurite med 600 in 1200 kalorijami. Tek pod naklonom pa bo odlično spodbudil še vaš metabolizem. Ta bo kuril vaše maščobe še dolgo potem, ko boste z vadbo že zdavnaj zaključili. Ste že kaj bližje odgovoru na vprašanje, sobno kolo ali tekalna steza?

Tekalna steza ni namenjena samo teku. Na njej lahko tudi hodite. S hojo na tekalni stezi pa lahko v povprečju na uro pokurite nekje med 150 in 400 kalorij. To je zlasti odvisno od hitrosti hoje in od samega naklona steze. Najbolje je, da na tekalni stezi tečete ali pa hodite v hrib. Ključna prednost tekalne steze v primerjavi z drugimi fitnes napravami je ta, da sama določa hitrost teka ali hoje. Posledično se morate sami potruditi, da dokončate vadbo pri hitrosti, ki ste si jo nastavili.

Najučinkovitejše fitnes naprave za domačo uporabo

Poleg sobnega kolesa in tekalne steze je še kar nekaj izjemno učinkovitih naprav, ki se vam jih prav tako splača postaviti v svoj domači vadbeni kotiček. Nikakor ne smemo mimo eliptičnega trenažerja in veslaške naprave. Poznate omenjeni napravi?

Vadba na trenažerju je izjemno prijazna za vaše sklepe. Na uro na njem lahko v povprečju pokurite do 600 kalorij. Z veslaško napravo, ki uporabnikom omogoča odlično vadbo za spodnji in zgornji del telesa, pa v povprečju lahko pokurite do 1000 kalorij na uro.