Skip to content

Pomembno je zdravje celotne ustne votline

Če menite, da je sodobni zobozdravnik le zdravnik za zobe, se motite. Zanima ga celotna ustna votlina, prav tako je pozoren še na potencialne nevarne spremembe, kot so na primer predrakave ali rakave spremembe v ustni votlini in  na koži. Ko boste obiskali zobozdravnika, vas bo ta zagotovo najprej vprašal, zaradi česa ste prišli. Nato bo sledil temeljit pogovor tudi o tem, kakšno je vaše splošno zdravje in kakšno je zdravje ustne votline. Vsak pacient mora svojemu zobozdravniku povedati, za katerimi boleznimi se je v preteklosti že zdravil, ali ima alergije ter podobno. To je lahko za zdravljenje zob ključnega pomena, še posebej za uporabo materialov ter predpisovanje zdravil.

Najpogostejša težava v ustni votlini

Raziskave kažejo na to, da je najpogostejša kronična bolezen človeštva parodontalna bolezen. Zobozdravniki svarijo, da je izjemnega pomena, da se takšna bolezen ustne votline odkrije že v prvi fazi, ker jo je potem veliko lažje zdraviti. Bolezen praviloma povzročajo bakterijske zobne obloge. Zdravljenje parodontalne bolezni v kasnejši dobi je za vsakega pacienta pa tudi zobozdravnika veliko težje. Poleg čiščenja oblog je namreč potrebno še kirurško zdravljenje. Vsak pacient mora svojemu zobozdravniku temeljito pojasniti, kako daleč je napredovala parodontalna bolezen.

Osnovni pripomoček ob prvem pregledu

Zobozdravnik pri pacientovem prvem pregledu uporabi rentgenski posnetek ortopan, ki velja za osnovni pripomoček. Ortopan zobozdravniku pokaže stanje kosti, obnosnih votlin, obzobnih tkiv, čeljustnih sklepov ter zob. parodontoza parodontalna bolezen Pri prvem pregledu pri zobozdravniku je torej rentgenski posnetek izjemno pomemben. Tega kasneje lahko dobro dopolnijo še posnetki zobnih kron, s katerimi zobozdravnik odkriva zobno gnilobo med zobnimi kronami ter začetni karies.

Zobozdravnikov načrt zdravljenja

Zobozdravnik pri vsakem pacientu na začetku pripravi tudi učinkovit in ustrezen način zdravljenja. Najprej se loti nujnih stanj, kot so na primer otekline ter bolečine. Nato sledi higienska faza, za njo zdravljenje parodontalne bolezni, sledi zamenjava zaliv ter ne nazadnje še morebitni kirurški posegi. Priporočamo vam zobozdravstvo Babit iz Ljubljane. Njihova stranka smo že vrsto let. Za stranko se maksimalno potrudijo, so prijazni, predvsem pa profesionalni.