Skip to content

Kako deluje 3D tiskalnik

Najverjetneje ste se že kdaj vprašali, kako deluje 3D tiskalnik. Če postopkov 3D tehnologije ne poznate prav podrobno, si je namreč težko predstavljati, kako nastane 3D izdelek. Če vam nekdo na preprost način razloži sam postopek 3D tiskanja, stvar postane kmalu precej jasna in veliko manj zakomplicirana.

Osnovo 3D tiskalnika predstavlja robotsko vodena pištola za vroče lepilo. Namesto lepila se uporablja plastika. Nato se prameni iz plastike vnašajo v glavo tiskalnika. Glava se segreje, da se izbran material, ki ni vedno nujno plastika, lahko tali. Glava tiskalnika pa se giblje z izjemno natančnostjo, in to v treh dimenzijah. Kapljice materiala spušča na mizo oziroma na tiskano posteljo. Na njej se nato natisne izdelek. Material se pri postopku nalaga plast za plastjo, vse dokler se dokončno ne oblikuje 3D izdelek.

Začetek 3D tiskanja s 3D modelom

Kako se deluje 3D tiskalnik oziroma 3D tiskanje oziroma 3D tehnologija, je tudi sicer pogosto vprašanje. Vse se prične s 3D modelom. Ta je praviloma izdelan v računalniško podprtem programu – CAD. Ključna prednost pri uporabi 3D tiskalnika je ta, da lahko natisne skorajda vse, kar si lahko izmislite.

Če menite, da se 3D tiskalniki uporabljajo samo za izdelovanje prečudovitih geometrijskih oblik, se motite. 3D tiskalnik oziroma 3D tiskanje se na primer v zelo veliki meri uporablja na oddelkih za raziskave ter razvoj. Uporablja se zlasti pri izdelavi prototipov. Za večje tovarne je namreč veliko ugodneje, da natisne en sam model v plastiko, namesto da celotni delovni prostor oziroma tovarno prilagodi za izdelavo samo enega izdelka.

Dekodiranje 3D modela v informacije

Ob vprašanju, kako deluje 3D tiskalnik, je potrebno izpostaviti še to, da tiskalnik ne razume, kako narediti 3D mrežo, ki je izjemno zapletena. Treba jo je pretvoriti v tiskani model oziroma potrebno je dekodiranje 3D modela v informacije, ki jih je 3D tiskalnik zmožen razumeti.