Skip to content

Kam po opremo za hišnega ljubljenčka

Ste ponosni lastnik mačke, psa ali drugega hišnega ljubljenčka? Tudi jaz! Moj psiček Simmy prinaša srečo v moje življenje že nekaj let. Doma pa nimam samo psa, ampak tudi mačko, ki sliši na ime Klementina.

Hišni ljubljenčki so zelo pogosti, skoraj vsak tretji človek ima doma psa, mačko, papagaja ali katerokoli drugo žival. To je sicer super, vendar je za hišne ljubljenčke potrebno dobro poskrbeti! To pomeni, da jim je omogočeno dovolj gibanja zunaj, opravljanje potreb vsaj 3-4x na dan, vedno čista voda in udoben kraj za bivanje, ki je samo njihov. Tako psi kot tudi mačke potrebujejo varno zavetje kamor se lahko umaknejo na samo, ali pa kadar jim ne paše igranje za lastnikom. Posebej mačke so svojeglave in se jim velikokrat ne paše igrati.

Kako poskrbeti za udobje svojega hišnega ljubljenčka?

Kot smo omenili že v prejšnjem odstavku, hišni ljubljenčki potrebujejo nekaj dobrin za lagodno življenje. Precej podobno kot ljudje. Potrebujejo dovolj gibanja, kvalitetno hrano, tekočo vodo, mir in predvsem veliko ljubezni s strani svojega lastnika. Kar pri srcu me zaboli, ko na kmetijah vidim zmrzovati “pse čuvaje” na 5m povodcu okoli hiše celo leto. Poleti, ko je 30 stopinj Celzija in pozimi, ko je -20. Takšni psi ne vidijo sprehoda veliko, lastniki jih hranijo z najcenejšo hrano iz supermarketa… Tako se pravi lastnik živali ne obnaša.

Kakšno hrano kupiti za hišne ljubljenčke?

Kot ljudje, tudi se tudi živali med seboj razlikujejo po količini aktivnosti, starosti, pasmi, bolezenskih stanjih in še čem drugem. Hrana za recimo mladega psa bo precej drugačna od tistega, ki je že star in malo aktiven. Pri hrani bodite pozorni, da vsebuje čimmanj aditivov in čim več mesa/zelenjave. Vašega ljubljenčka je dobro od časa do časa peljati k veterinarju, da ga pregleda. Pri recimo psih in mačkah obstaja tudi poseben tip diete, ki se ji reče “veterinarska dieta”. Gre za posebno predpisano hrano, ki vsebuje ali izloča določen tip hranil, ki vašemu ljubljenčku ne ustreza.

Polagam vam na srce, da hrano za pse in mačjo hrano kupujete v posebej za to namenjenih trgovinah in ne v prvem supermarketu kjer se boste zagledali v nalepko “akcija”. Tudi vi verjetno nebi bili zdravi in zadovoljni če bi se celo življenje prehranjevali s ceneno pašteto. Jaz pripomočke za hišne ljubljenčke kupujem v https://www.pasjahrana.net/, kjer poskrbijo za dobre izdelke, pa še ugodne cene imajo.

Za pse izberem hrano Royal Canin (https://www.pasjahrana.net/collections/royal-canin-znamka), za mačke pa Acana.

Čista voda je pravica vsake živali

Ne boste verjeli kolikokrat sem ob sprehodu mimo hiš naletel na posodo za vodo, ki je bila umazana in verjetno ni bila zamenjana že nekaj dni. Bi sami pili takšno vodo? Zakaj bi bil hišni ljubljenček izjema? Najmanj kar lahko naredite je to, da 2-3x na dan svojemu psu ali mački zamenjate vodo. Ta opravek vam bo vzel vsega skupaj 5 min. Če ste preveč leni, si lahko omislite napajalnik, ki bo poskrbel, da bo čista voda vedno na zalogi. Le napolniti ga boste morali do vrha in občasno očistiti filter.

Pogosti sprehodi

Če bi psi lahko govorili, bi verjetno hoteli na sprehod 16x na dan. Dejstvo je, da nam današnji urniki tega ne omogočajo. Psa peljite vsaj 3x na dan na sprehod, da bo lahko opravil potrebo. Eden od teh sprehodov naj bo dolg vsaj eno uro, vašega ljubljenčka pa dodobra zmatrajte. Seveda je vse odvisno od pasme. Čivava ne bo potrebovala toliko gibanja kot recimo hrt.

Ukvarjanje z ljubljenčkom/triki

Hišni ljubljenčki radi izpolnjujejo ukaze in želje svojih lastnikov, še posebej psi. Za psa je lastnik popoln kralj sveta. Nalaganje nalog (sedi, prinesi, glas, tačko) so naloge, ki jih (če jih razume) z največjim veseljem uresniči. Toplo vam priporočam, da se s svojim psom ukvarjate in ga naučite nekaj enostavnih trikov. Za začetek prilagam video iz youtuba, ki vam bo omenjeno bolje razložil:

https://www.youtube.com/watch?v=NuiXNt54rY4

Tako, na hitro smo obdelali najbolj nujne stvari, ki jih morate zagotoviti, da boste tako vi, kot vaš hišni ljubljenčke zadovoljna. Vse omenjeno vas ne bo stalo veliko, vaša žival pa vam bo neizmerno hvaležna, kar se bo vračalo z brezpogojno ljubeznijo.