Za aktivno in celovito skrb za bivanje starejših

Ministrstvo za okolje in prostor skupaj s partnerji postavlja info točke Sobivamo, ki obiskovalcem na enem mestu ponujajo informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. »Modeli, kot je sobivanje, v razmišljanje o bivanju starejših vnašajo novo dimenzijo in svežino,« je na eni od otvoritev pozdravil iniciativo Bojan Stante, direktor Doma upokojencev Nova Gorica. Tudi župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je poudaril, da je javna razprava o sobivanju začela odpirati povsem nove dimenzije razmisleka in priprave na starost. In tako kažejo tudi dosedanje izkušnje.

Na otvoritvah, ki se vrstijo v aprilu, se je pokazalo, da info točke predstavljajo dobrodošlo vsebino, ki bo v pomoč starejšim in njihovim najbližjim pri sprejemanju odločitev o kakovostnem bivanju. V stiku s strokovnjaki, ki imajo ustrezna znanja in izkušnje, bodo odločitve posameznikov, o tem kako in kje bivati v tretjem življenjskem obdobju, lažje, predvsem pa dobro premišljene.

»Ideje se korak za korakom razvijajo in realizirajo. Veseli me, da smo s tem projektom tematiko kakovostnega bivanja starejših postavili v ospredje načrtov za prihodnost.«

Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je odprla točke v Mariboru, na Ptuju, v Novem mestu in v Celju, je izrazila zadovoljstvo ob zanimanju za tematiko sobivanja. Predvsem pa je poudarila, da je pomembno, da so se ob skrbi za kakovostno bivanje starejših ministrstva in državne institucije povezali med seboj. Pozdravila je konkretne projekte in iniciative, ki nastajajo v lokalnih okoljih, tudi s strani zasebnih ponudnikov. »Ideje se korak za korakom razvijajo in realizirajo. Veseli me, da smo s tem projektom tematiko kakovostnega bivanja starejših postavili v ospredje načrtov za prihodnost.« Dodala je še, da se moramo o izzivih bivanja starejših pogovarjati, v mislih pa imeti mlade in najmlajše, zaradi katerih s takšnimi iniciativami in projekti pravzaprav začenjamo.

Vesna Dragan, vodja stanovanjskega sektorja na Ministrstvu za okolje in prostor, je na otvoritvah večkrat poudarila, kako pomembno je, da se družba in država posvetita reševanju stanovanjske oziroma bivalne problematike starejših. »Staranje družbe je izziv, s katerim se moramo soočiti. Skupaj s partnerji projekta Sobivamo želimo doseči to, da celotna skupnost sprejme področje kakovosti bivanja starejših kot visoko prioriteto.«

Pri tem je potrebno upoštevati pričakovanja starejših. To je na eni od otvoritev zelo dobro povzela Angela Novak, predsednica Društva upokojencev Murska Sobota: »Upoštevati moramo, da smo starejši pri svojih odločitvah precej previdni, potrebujemo več informacij in če je le možno, si želimo videti konkretne, delujoče rešitve.«

V Mariboru in Velenju so priložnost otvoritve izkoristili tudi za informacijo o izgradnji dodatnih oskrbovanih stanovanj. V Mariboru jih tako načrtujejo 60, v Velenju 15. Na Ptuju bodo pričeli z izgradnjo bloka s 60 stanovanjskimi enotami. Od tega jih bo polovica manjših, primernih za starejše, prav tako pa bo celotna novogradnja prilagojena potrebam starejše populacije.

Za strokovnjake, ki so bili na voljo prvim obiskovalcem info točk, je bilo že precej konkretnih vprašanj. Ob predstavnikih Ministrstva za okolje in prostor so se z njimi pogovarjali še Alenka Ogrin, predstavnica Zveze društev upokojencev Slovenije in strokovnjakinja za področje sobivanja, mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, mag. Sašo Bertalanič iz Nepremičninskega sklada in pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter mag. Aco Prosnik, klinični psiholog in varuh bolnikovih pravic.

Na info točkah bodo predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji) prisotni najmanj štirikrat letno. Prisluhnili bodo starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve.

Gostitelji info točk so skrbno izbrani, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja. Postavljene so v dnevnih centrih aktivnosti, večgeneracijskih centrih, prostorih društev upokojencev in v domovih za starejše. V večini mest se bodo info točke razširile na več lokacij, saj je želja, da so informacije čim bolj dostopne.

Povezane vsebine: