Ob odprtju mariborske info točke napoved 60 oskrbovanih stanovanj

Maribor, 6. april 2018 – V mariborskem dnevnem centru aktivnosti TOTI DCA je Ministrstvo za okolje in prostor s partnerji projekta odprlo Info točko Sobivamo. Ta bo obiskovalcem na enem mestu ponujala informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Zbrane je v uvodu otvoritve pozdravila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je izrazila zadovoljstvo ob zanimanju za tematiko sobivanja. Predvsem pa je poudarila, da je pomembno, da so se ob skrbi za kakovostno bivanje starejših ministrstva in državne institucije povezali med seboj. »Na poti skozi življenje moramo skrbeti zase in prav s projektom Sobivamo smo želeli spodbuditi iskanje rešitev, ki nam bodo ustrezale.«

Vodja TOTI DCA Marjan Holc je izrazil veselje, da so bili izbrani kot gostitelji Info točke Sobivamo. Njihove centre redno obiskuje nekaj sto ljudi  tedensko, vsakodnevno so v stiku s starejšimi in njihovimi željami, potrebami, razmišljanji, zato bodo informacije, ki jih bodo ponujali v okviru info točke, še kako dobrodošle. »V tujini je že veliko tovrstnih programov in prav je, da se tudi naša država začne sistemsko ukvarjati z izzivi starejše populacije.«

Zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, ki je pozdravil prizadevanja Ministrstva za okolje in prostor ter njihovih partnerjev. Hkrati pa je izrazil željo, da Maribor pripravi vsaj en pilotni projekt sobivanja in pokaže, kako je to koristno in prijazno vsem, ki živijo skupaj.

Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec je predstavil načrte za gradnjo na mariborskem območju v naslednjih 10 do 15 letih. Jeseni bi se naj pričela gradnja soseske na Kamenškovi ulici, katere del bo 60 oskrbovanih stanovanj in dnevni center aktivnosti, kasneje pa sledi še izgradnja t. i. mešane soseske na Pobrežju, kjer bodo tako stanovanja, namenjena mladim družinam kot oskrbovana stanovanja. »Veseli nas, da smo se v Mariboru prvič načrtno in dolgoročno lotili stanovanjske politike, pri tem nam je bilo v veliko podporo Ministrstvo za okolje in prostor, pa tudi Mestna občina Maribor.«

Po otvoritvi se je razvila živahna debata, udeleženci so se o svojih konkretnih izzivih pogovarjali z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen in z direktorjem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomirjem Remcem.

Naslednji teden bodo Info točke Sobivamo odprte v treh mestnih občinah: v Murski Soboti, Velenju in na Ptuju. Na spletni strani projekta Sobivamo je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Info točke bodo postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja Ministrstva za okolje in prostor, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

Povezane vsebine: