Ob otvoritvi info točke v Velenju napoved 15 novih oskrbovanih stanovanj

Velenje, 12. april 2018 – V velenjskem Večgeneracijskem centru Planet generacij so danes odprli Info točko Sobivamo, kjer bodo obiskovalci na enem mestu pridobili informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je skupaj s partnerji projekta Sobivamo v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Med njimi tudi sobivanje, ki je v tujini že zelo razširjeno. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Zbrane je pozdravila vodja stanovanjskega sektorja na Ministrstvu za okolje in prostor Vesna Dragan, ki je na kratko povzela ključne ugotovitve dosedanjih aktivnosti projekta in pri tem poudarila, kako pomembno je, da se družba in država posvetita reševanju stanovanjske oziroma bivalne problematike starejših. »Staranje družbe je izziv, s katerim se moramo soočiti. Skupaj s partnerji projekta Sobivamo želimo doseči to, da celotna skupnost sprejme področje kakovosti bivanja starejših kot visoko prioriteto. Skozi projekt pa želimo pridobiti povratno informacijo od tistih, ki so jim nove oblike in možnosti bivanja namenjene. Le tako bomo lahko izbrali najprimernejše oblike sobivanja, ki bodo ustrezale našemu okolju in potrebam ljudi.«

Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica Ljudske univerze Velenje, je povedala, da je info točka postavljena na pravo mesto. »Večgeneracijski center Planet generacij je od prvega dne zelo dobro obiskan. Zadovoljni smo, da je s to info točko pridobil novo vsebino, ki je zanimiva za naše obiskovalce.« Dodala je še, da bodo te informacije o možnostih kakovostnega bivanja starejšim pomagale, da sprejmejo dobre odločitve.

Zbrane je nagovoril tudi podžupan Mestne občine Velenje Srečko Korošec, ki je pozdravil prizadevanja Ministrstva za okolje in prostor ter njihovih partnerjev. Ob tem je povedal, da je velenjska lokalna skupnost v preteklosti večkrat dokazala, da dela za vse generacije. Medgeneracijsko sodelovanje je prvi korak k temu, da razumemo, kaj potrebuje določena generacija. Predstavniki Stanovanjskega sklada Republike Slovenije so napovedali, da skupaj z Mestno občino Velenje v letošnjem letu pričnejo z gradnjo 15 oskrbovanih stanovanj. Gradnja bo predvidoma zaključena v naslednjem letu.

V tem tednu bo Info točka Sobivamo odprta še na Ptuju, v prihodnjem tednu pa v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in Celju. Na spletni strani projekta Sobivamo je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Info točke Sobivamo

Info točke bodo postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja Ministrstva za okolje in prostor, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

Povezane vsebine: