Prva Info točka Sobivamo odprta v Kopru

Koper, 5. april 2018 – V koprskem Centru dnevnih aktivnosti je Ministrstvo za okolje in prostor skupaj s partnerji odprlo prvo info točko Sobivamo, ki bo obiskovalcem na enem mestu ponujala informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Projekt Sobivamo so partnerji pričeli lani jeseni. Od takrat so obiskali 11 mestnih občin in na okroglih mizah s strokovnjaki razpravljali o možnostih kakovostnega bivanja starejših, med njimi tudi o sobivanju. Ta oblika bivanja, kjer v skupnosti živi več starejših oseb, je v svetu že precej razširjena, v Sloveniji pa je treba zaupanje vanjo šele vzpostaviti. Odzivi na okroglih mizah so potrdili, da starejši potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Glede na potrebo po vedno več konkretnih informacijah glede modelov in možnosti sobivanja v Sloveniji, bodo v vseh 11 mestnih občinah postavljene info točke, najmanj štirikrat letno pa bodo na njej prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja Ministrstva za okolje in prostor, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

Cvetka Jagodič, predsednica Zveze društev upokojencev MO Koper, je ob otvoritvi povedala, da je zelo vesela, da bodo starostniki dobili dodatne možnosti kakovostnega bivanja. To so prehodne možnosti med življenjem v lastni nepremičnini in bivanju v domu za starejše in dodaja, da se je živahna razprava razvila že na lanski okrogli mizi, ko je bila ideja podrobno predstavljena. Veseli jo, da se bodo stvari začele urejati. Pri tem bodo sodelovali z Ministrstvom za okolje in prostor, ki ga bodo soočali z vprašanji, pobudami in idejami starejših.

Vesna Dragan, vodja stanovanjskega sektorja na ministrstvu, je na kratko predstavila zgodovino nastanka projekta. Ministrstvo se je namreč aktivno odzvalo na razmere v družbi, ki se hitro stara. V Resoluciji o nacionalnem stanovanjskem programu, ki so jo pripravili, so med prioritete postavili reševanje stanovanjske problematike starejših in na osnovi tega zagnali projekt Sobivamo. »S tem projektom smo odprli temo iskanja ter ustvarjanja novih možnosti za kakovostno bivanje starejših povsod po Sloveniji.« Kot je povedala, so na 11 okroglih mizah spoznavali lokalne značilnosti, primere dobre prakse in izzive, povezane z bivanjem starejših, ki jih bodo pri nadaljnjem delu tudi upoštevali.

Jutri, v petek, 6. aprila, se odpira info točka v Mariboru, do konca meseca pa bodo zaživele točke na enajstih lokacijah. Na spletni strani projekta Sobivamo pa je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Povezane vsebine: