Ptuj se s strategijo aktivnega staranja spreminja v mesto za vse generacije

Ptuj, 13. april 2018 – Na Ptuju so danes v Centru za družine Špajza modrosti odprli Info točko Sobivamo, ki bo ponujala možnost, da obiskovalci na enem mestu pridobijo informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji projekta Sobivamo, v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Med njimi tudi sobivanje, ki je v tujini že zelo razširjeno. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Zbrane je pozdravil župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, ki je poudaril, da je javna razprava o sobivanju začela odpirati povsem nove dimenzije razmisleka in priprave na starost. »Želimo si, da bi Ptuj zaživel kot turistični biser Srednje Evrope. Da smo lahko resnično privlačni za goste, pa moramo poskrbeti za tiste, ki tukaj živimo. Postati moramo mesto za vse generacije.« Dodal je še, da ima Ptuj vrsto možnosti, da aktivno pristopi k oblikovanju tovrstnih projektov, bodisi s podporo iniciativ uporabnikov ali z aktivnostmi stanovanjskega sklada. Kmalu bodo, v sodelovanju s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije, pričeli z izgradnjo bloka s 60 stanovanjskimi enotami. Od tega jih bo polovica manjših, primernih za starejše, prav tako pa bo celotna novogradnja prilagojena potrebam starejše populacije. Projekt je zbranim podrobneje predstavila Andreja Komel, direktorica občinske uprave Mestne občine Ptuj.

Ob svečani otvoritvi info točke je zbrane nagovorila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je na kratko povzela dosedanje ugotovitve razgovorov po celotni Sloveniji. Pozdravila je povezovanje med različnimi institucijami, predvsem pa konkretne projekte in iniciative, ki nastajajo v lokalnih okoljih. »Ideje se korak za korakom razvijajo in realizirajo in veseli me, da smo s tem projektom tematiko kakovostnega bivanja starejših postavili v ospredje načrtov za prihodnost.« Opozorila pa je tudi, da je, ob državi, vse več zasebnih pobud, ki želijo na trgu ponuditi možnosti sobivanja.

Info točka Sobivamo se je odprla v Centru za družine Špajza modrosti. Vodja centra Janja Kafel je potrdila, da je bila ta odločitev pravilna, saj jih vsak dan obišče veliko starejših, ki iščejo družbo, ki se soočajo z izzivi prevelikih stanovanj, potrebnih obnove. »Sedaj jim bomo lahko pomagali še s konkretnimi nasveti pri izboljšanju njihovega bivanja in jih usmerili v iskanje konkretnih rešitev.«

Po uradni otvoritvi info točke se je ministrica Irena Majcen pogovarjala o konkretnih izzivih, s katerimi se soočajo posamezniki. Udeleženci pa so imeli možnost dobiti nasvet tudi pri strokovni sodelavki Zveze društev upokojencev Slovenije Alenki Ogrin, ki se s tematiko sobivanja ukvarja že vrsto let.

V prihodnjem tednu bo Info točka Sobivamo odprta še v Novem mestu, na Koroškem, v Novi Gorici in v Celju. Na spletni strani projekta www.sobivamo.si je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Povezane vsebine: