“Sobivanje je nov trend bivanja v starosti.”

Ko razmišljamo o obdobju po upokojitvi, vprašanje o tem, ali bomo kdaj živeli v domu za starejše ali pa bomo koristili pomoč na domu, ni med najbolj pomembnimi. Na srečo se družba razvija in domovi za starejše dobivajo konkurenco. Recimo sobivanjske skupnosti za starejše. Poglejmo, kaj to sploh pomeni.

Prve soseske za sobivanje starejših so nastale na Danskem v zgodnjih šestdesetih letih, v Ameriki so se pojavile 1988. Takratne generacije so iskale bolj prijazne alternative bivanja, zato je sobivanje postalo popularno in je na svoji popularnosti znova in znova pridobivalo.

Odlična alternativa za bivanje starejših

Sobivanjska skupnost bi naj zagotovila, da vsak starejši, ki tam živi, uživa zasebnost in ima prostor zase (svojo hišo ali stanovanje), hkrati pa koristi nekatere prostore z drugimi, ki tam živijo. Starejši torej živijo na svojem, obkroženi so s prijatelji, z njimi delijo kuhinjo, jedilnico, dnevni prostor, knjižnico, telovadnico, vrt in še kaj. Za tiste, ki iščejo udoben in prijeten način preživljanja jeseni življenja, sobivanje prinaša številne prednosti.

Večja psihična in čustvena kakovost življenja

Veliko starejših se boji seliti v dom za starejše, saj ga vidijo kot končno postajo, preden zaključijo s svojim življenjem. Živeti v domu za starejše je lahko depresivno in lahko vodi do občutkov osamljenosti in izoliranosti, primarnega razloga za slabo zdravje starejših.

Resnična skupnost

Starejši imajo ob sebi svoje prijatelje, z njimi preživljajo čas in počnejo stvari, ki so jim všeč. Pa vendar imajo tudi svojo zasebnost. Tesno povezana skupnost zmanjša tveganje samote in osamljenosti. Prav tako pa imajo lahko svoje mnenje, ko se postavljajo pravila.

Bivanje je bolj dostopno

Načeloma so stroški sobivanja nižji od stroškov bivanja v domu za starejše, saj si nekatere delijo s prijatelji. To lahko resnično olajša finančno breme, s katerim se soočajo.

Varnost

Starejši se pogosto soočajo s padci v svojem domu in lahko obležijo tudi za dlje časa. To predstavlja veliko tveganje in skrb tako zanje, kot za svojce. V sobivanjski skupnosti sosedje pričakujejo, da te bodo videli vsak dan, zato takoj opazijo, če te ni.

Kaj pa slabe strani?

Čeprav stanovalci lahko dobijo veliko pomoči od sosedov, včasih sobivanje ne nudi istega nivoja oskrbe kot pri drugih, bolj tradicionalnih oblikah bivanja. Sosedje sicer lahko olajšajo okrevanje po npr. operaciji, prinesejo hrano, pospravijo, zdravstveno oskrbo pa je potrebno zagotoviti iz drugih virov.

Primerjava med domovi za starejše in sobivanjskimi skupnostmi

Prednost domov za starejše je nedvomno, da so takoj na voljo zdravniki in drugo usposobljeno zdravstveno osebje.

Vendar pomanjkljivosti pretehtajo. Stroški bivanja so visoki, razmere neugodno vplivajo na psihično in čustveno zdravje. Pustiti domačnost in udobje doma ter se preseliti v dom za starejše, lahko vodi do občutka izgube, osamljenosti in izolacije. Starejši, ki se počutijo izolirani in so depresivni, izražajo manj optimizma glede zdravja in kakovosti življenja v prihodnosti. Tisti, ki so bili navajeni svojih rutin, se težko prilagodijo novim urnikom v domu za starejše. Izguba svobode in neodvisnosti lahko povzroči, da izgubijo zaupanje vase, samozavest, saj se zdi, da nimajo več življenja pod nadzorom.

Čeprav se v domovih trudijo, da bi izgradili skupnost, ne morejo nadomestiti družine. Ko družina ni več toliko prisotna, sploh, če je dom za starejše od nje oddaljen, se med starejšimi poveča občutek osamljenosti in depresije.

Za veliko starejših je to, da morajo deliti sobo komajda sprejemljivo, sploh če so bili navajeni samskega življenja ali življenja z enim partnerjem zelo dolgo obdobje. V domovih je prisotnega tudi kar nekaj nasilja; od kričanja do pretepanja, potiskanja ali brcanja, vdora v zasebnost, jemanja lastnine brez dovoljenja, vstopanja v sobo brez trkanja,…

Starejše žene želja po povezanosti. Da so srečni in jim je udobno, morajo vzdrževati občutek namena in neodvisnosti. Sobivanje je zanimiva alternativa tradicionalnim možnostim in ponuja možnost, da ostanejo povezani z ljudmi in stvarmi, ki jim veliko pomenijo.

V zgornjem prispevku smo povzeli članek »Goodbye Nursing Homes! The New Trend Is Cohousing With Friends« na spletnem portalu The Hearty Soul.

Povezane vsebine: